Indian Public School

Design Intent

Located in the Doon valley, IPS Main Academic Block engages with its rich environment, rooms with views to the panoramic mountain landscape. Designed as a ‘fun, interactive learning environment’, the building provides ample opportunities for interaction from the amphitheater in the central courtyard to the open-air classroom in the forecourt. The design of corridors, choice of colours, scale of openings in the classrooms combine as an open, vibrant and stimulating space. Careful attention has been paid to minutest details to ensure comfortable and dynamic user experience. Motivational quotes, graphics on library staircase, patterns from nature on pathways and feature walls in laboratories kindle the students’ imagination. The building in entered through a double height hollow in the facade leading into the amphitheater, connected to all levels through inward looking corridors; there are some terraces interspersed with classrooms. Each classroom signage is visible from the theater on the corridor ceiling, and the tapered walls make the classroom entrances inviting.

Side View
02 | Side View
Staffroom
03 | Staffroom
Plan
04 | Plan
Corridor
05 | Corridor
Bio Lab
06 | Bio Lab
Chemistry Lab
07 | Chemistry Lab
Library
08 | Library
Courtyard
09 | Courtyard

More Institutional Projects

Doon Girls School

Doon Girls School

Dehradun Uttrakhand

Doon Girls Hostel

Doon Girls Hostel

Dehradun Uttrakhand

Diu Education Centre

Diu Education Centre

Diu Daman & Diu

D.A.V School

D.A.V School

Gurugram Haryana

Mount Olympus School

Mount Olympus School

Gurugram Haryana

IPS Hostel

IPS Hostel

Dehradun Uttrakhand

Annapoorna Dining Hall

Annapoorna Dining Hall

Dehradun Uttrakhand

Rani Lakshmi Bai Residences

Rani Lakshmi Bai Residences

Dehradun Uttrakhand

IPS Library

IPS Library

Dehradun Uttrakhand

Rising Valley School

Rising Valley School

Gurugram Haryana

Happy Clients

.